Mektig, rystende historisk roman om den brutale forfølgelsen av kvinner i 1600-tallets Finnmark
Alle hvisker, alle syns de så noe, alle legger to og to sammen. Den fryktinngytende lukten av bål blir aldri borte. Ingenting blir det samme igjen. Ingen er trygge. Det eneste man kan gjøre, er å være forsiktig. Men hvor forsiktig kan man være, i en verden hvor alle angir alle, for å redde seg selv? Hvor den eneste man kan stole på, er seg selv? Og hva skjer når tvilen så kommer?
Året er 1621. I Vadsø blir ti år gamle Siri Pedersdatter vitne til at moren brennes på bålet. Anklagen: hun hadde inngått en pakt med djevelen. Som datter av en trollkvinne er Siri dømt i kraft av å være født, og resten av livet blir en kamp mot stadig verre rykter, overtro og forfølgelse. Når bøddelen som voldtar Siri faller død om over henne, lurer hun på om det er hun som har fått det til å skje.
Alle disse ondsinnede tungene som snakker, og ildtungene som fortærer kroppen
– Da jeg besøkte Heksemonumentet i Vardø sommeren 2015, sto jeg selv i en vanskelig situasjon. Å lese teksten på minnetavlene, berørte meg, og det slo meg at det er ikke så annerledes i dag. Beskyldningene har et annet preg, og bålet er borte, men folk blir «brent på bålet» ved at vi henger hverandre ut i vennegjengen, på skolen, på arbeidsplassen, i avisen og i sosiale medier. Siri ble til i hodet mitt der og da, og siden har hun ikke sluppet taket, forteller forfatter Elin Hansen.
Hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet var blant de verste i Europa. Mennesker ble kastet i det iskalde havet, for så å bli brent på bålet om de overlevde, uten rettferdig dom. Hadde du inngått en pakt med Satan, var du først dømt som trollkvinne, var den eneste måten å bli ren på, (og få komme i himmelens rike), å brennes til døde.
En historisk korrekt og detaljert tidsreise tilbake til 1600-tallets Finnmark
Hansen har arbeidet grundig med å legge rammene for fortellingen så tett opp til den historiske virkeligheten som mulig. Dette gjelder persongalleri, hendelser, lovgivning og dagligliv blant fiskeværsbefolkningen.
«Ildtunger» en reise i tid, som drar leseren inn. Hviskingen, ryktene, angsten og frykten vibrerer gjennom sidene, ilden ligger truende i alle mørke hjørner og brenner seg fast i kroppen.Hvor kommer all denne ondskapen fra? Hvorfor følte mennene seg så truet av disse kvinnene som kunne lege sykdom med planter, og drøye melet med bark? Hva var det de var så redde for? Hvor kom denne frykten for andre mennesker fra?
– Jeg ønsket å skape bevissthet rundt hvordan vi mennesker snakker om hverandre, vise hvordan det vi sier om hverandre kan få store konsekvenser. Hvordan sjalusi, misunnelse, hevntanker og giftige ord påvirker enkeltmennesker (og samfunnet). Bålet er borte, men ellers er det lite som har forandret seg på disse 400 årene, avslutter Hansen.