En roman om å være fremmed og føle seg fortapt i et nytt land.
Finland i 1842: Laura bor sammen med sin alkoholiserte ektemann og sine to døtre på 8 og 2 år. Etter å ha overvunnet ektemannen i et basketak, pakker hun det lille hun har og tar med seg sine to døtre på en strabasiøs tur som ender i et lite fiskevær langt nord i Norge. Hun må dermed omstille seg og forsøke å passe inn i et helt nytt miljø, samtidig som fortiden er i ferd med å innhente henne.
Baksideteksten:
Det er blod på isen … Året er 1842. Laura Einosdatter Riipi er på flukt, desperat på jakt etter frihet og trygghet. Etter å ha flyktet fra et mareritt av vold og alkoholisme i ekteskapet, finner hun tilflukt i et lite fiskevær på Finnmarkskysten. Hele tiden går tankene til det som hendte og de som er etter henne. De er ikke langt bak, og Laura må kjempe for å beskytte seg selv og døtrene i det ukjente landskapet hun har havnet i. Nye utfordringer og kulturelle forskjeller mellom nordmenn, samer og finner blir en del av hverdagen.
Kjøp boka
Les omtale av Fremmed på NRK.no
Me får ta del i kvardagen som utspeler seg i eit samfunn der språkbarrierer må forseres og samfunnsnormer slår inn med full kraft. Det er kjærleik, sorg og sakn, men det er også fattigdom, lange reiseruter og hardt arbeid, noko som gjenspeiler samfunnet generelt. Og her er Hansen meget dyktig til å skildre omgivnadene og reaksjonsmønsteret til karakterene.
Kvinner står sterkt i romanen. Det er sjølvstendige kvinner som står opp mot det mannsdominerte samfunnet. Misunnelse, hat og fordømming er ofte kjernen i konfliktene, noko som føltes truverdig og eit fint innblikk i tidsperioden.
Språket er som balsam for sjela. Det flyt strålende og miljøskildringene og karakterene er solide og velskrevet. Her har Elin Hansen gjort ein kjempejobb og teksten rir på denne bølga gjennom heile boka.
«Fremmed» er ein velskrevet og spennende beretning om ei kvinne med to barn på flukt på 1840-talet. Ved å vise samfunnsnormer og inneha gode miljøskildringer, gjev Hansen oss eit solid inntrykk frå denne tida. Romanen er eit must for alle som liker ein god «gammeldags» roman med kjærleik, sorg, sakn og draumar om eit betre liv. Anbefales på det varmeste.
TERNINGKAST: 5
Les hele anmeldelsen her: Fremmed av Elin Hansen – Bokblogger
Karakterene er gode, og du kjenner både på stor spenning og et ubehag, vil det gå bra med alle sammen? Selv om dette er fiksjon så er mange hendelser riktig lagt til i historien. Miljø og steder blir godt beskrevet og jeg levde meg godt inn i opplevelsene. Forfatter er god til å suge leseren inn i historien og hun har en fantastisk skrivemåte som drar deg videre. Denne er like god som Ildtunger. Nesten trist når den slutter, da følelsene mine har svingt opp og ned gjennom hele boka. Håper det kommer flere. Terningkast 5+
Les hele anmeldelsen her: Hildes bokblogg – Side 2
Bemerkningsverdig roman fra Elin Hansen, en forfatter som virkelig har framtiden foran seg.
Sørgmodig og tåredryppende om en kvinnes urokkelige mot og styrke i møte med motgang. I «Fremmed» står kjærlighet, tap, overlevelse og håp i fokus. Du sitter som leser og håper ting vil ordne seg.
Av alle indieforfattere, så er det Hansen som bør leses, og det er ganske uvirkelig at noen av de etablerte forlagene gikk glipp av denne godbiten. I tillegg til å være en rimelig god roman, inneholder den en drøss av elementer av krim.
Vi snakker her om en desperat jakt etter noe bedre. Livet er skjørt, noe som forfatteren virkelig får fram, og det på en måte selv de etablerte forfatterne sliter med. For livets mange oppturer og nedturer er noe Hansen virkelig får fram i sin historie. Dette er en roman, mellom to permer, du virkelig ikke kan gå glipp av.
Terningkast 5
Les hele anmeldelsen her (du må scrolle litt nedover for å finne Fremmed): Et knippe bøker du bør lese (randaberg24.no)
I og med at anmeldelsen kun ligger på Instagram, kan du lese den i sin helhet her:
Elin Hansen har gjort det igjen! Fremmed er historien om Laura Einosdatter Riipi som bor med sin alkoholiserte og voldelige ektemann og er på en desperat jakt etter frihet og trygghet. På sin reise bort fra Finland og inn i et lite fiskevær på Finnmarkskysten møter Laura flere forskjellige mennesker. Samtidig går tankene ofte til det som har hendt hjemme i Finland og de som ønsker å få tak i henne. Laura må kjempe for å holde seg selv og døtrene, Kaijsa og Ulla, trygge mot både gamle og nye farer, samtidig som hun kjemper en indre kamp mot fortiden. Dette er en hjerteskjærende historie om mot og styrke. Gjennom hele historien kjemper hovedpersonen en indre kamp, samtidig som hun må tilpasse seg en helt ny hverdag. Vi opplever historiske aspekter når det kommer til forholdet og de kulturelle forskjellene mellom finner, nordmenn og samer på 1800-tallet. Boken er fantastisk skrevet og umulig å legge fra seg. Jeg forelsket meg i Elin Hansens skrivemåte da jeg leste debuten hennes, «Ildtunger», og hun leverte like godt i denne romanen. Vi får bli med kjærlighet, tap, overlevelse og ikke minst håp om noe bedre. Her er det mange følelser i sving. Som leser opplevde jeg glede, tårer i øynene, fortvilelse og spenning. Slutten, både siste kapittel og epilogen, fikk meg til å få frysninger langt inn i margen. Dette er en bok som gjør at du sitter igjen med mange tanker. Tanker om hva man selv kan gjøre for andre, hva gode ord og et vennlig smil faktisk kan bety. Tross alt vet man aldri hva noen går igjennom. Terningkast 6