ILDTUNGER

Som barn mister Siri Pedersdatter moren til ildtungene, som voksen må hun selv flykte fra dem.
Ildtunger er en sterk og bevegende fortelling om hva mennesker er i stand til å gjøre mot hverandre for å berge seg selv. Den er en reise i tid, som drar leseren inn i historien. Hviskingen, ryktene og angsten for bålet vibrerer gjennom sidene og bidrar til at boken er vanskelig å legge fra seg. Se hva folk som har lest den sier: Anmeldelser/omtaler

Historien er inspirert av hendelser fra trolldomsprosessene i Finnmark på 1600-tallet. Over 90 mennesker ble anklaget og dømt for å stå i ledtog med djevelen. Boken er Elin Hansens første roman.

Utdrag fra etterordet av historiker Rune Blix Hagen:
«En skjønnlitterær fortelling som handler om den brutale rettslige forfølgelsen av kvinner i Finnmark for over 350 år siden, kan være med på å bringe fram større forståelse for og innsikt i en type menneskeforfølgelse som bare delvis lar seg belyse gjennom arbeidet med gamle rettsprotokoller. Så langt jeg kan se, har Elin Hansen lyktes med å få fram en slik forståelse gjennom sin fortelling om Siri Pedersdatter og hennes samtid. Det samiske elementet inngår som en viktig del i andre halvdel av romanen. Også her er Elin Hansens skildring svært så oppriktig, sett i forhold til det historiske kildematerialet.»
Boken er kjøpt inn av Kulturrådet.

Kjøp e-bok (ekstern lenke)

Lydbok finner du her!

Papirbok er dessverre utsolgt!


>Utdrag fra omtaler

Hildes bokblogg

Ildtunger av Elin Hansen. Debut. Historisk. Lese-eksemplar fra forfatter.
DE NORSKE HEKSEPROSESSENE PÅ 1600-TALLET DER MANGE USKYLDIGE KVINNER GIKK MED FORDI NOEN MENTE DE UTØVDE TROLLDOM.
Ildtunger bygger på hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet, som var blant de verste i Europa. I dette fylket, som hadde rundt 3000 innbyggere på den tiden, ble minst 92 mennesker brent på bål, mange av dem etter først å ha blitt utsatt for tortur i form av blant annet vannprøven. Året er 1621. Den nye trolldomsforordningen av 1617 kunngjøres på alle tingsteder i Vardøhus len. I Vadsø blir moren til ti år gamle Siri Pedersdatter anklaget for å ha inngått en pakt med djevelen. Som voksen må Siri kjempe mot et stadig sterkere trolldomsrykte. Heldigvis står Torvald ved hennes side. Han er hennes lyspunkt blant mennesker som vil henne vondt. I etterordet skriver historiker og forsker ved Universitetet i Tromsø, Rune Blix Hagen: «De aller fleste av dem som ble siktet, torturert og brent for trolldom, oppfattet ikke seg selv som hekser. Menneskene ble gjort til trollfolk.» Dette er noe jeg setter søkelys på i romanen og
som avspeiles i tittelen Ildtunger.

Forfatter: Elin Hansen, bor i Bodø. Debutbok. Forlag: Selvpublisert. Utgivelsesår: 2019.
Emne: Trolldomsprosesser, Finnmark.

Dette var en fantastisk bok jeg vil anbefale, lettlest og øynene flyr over sidene. Det er spennende, samt grusomt at mennesker kan bli gjort til trollfolk etter andres ord, og hvilken makt ord kan ha.
Siri, ei lita, men sterk jente som bor i Vadsø på 1600-tallet. Pappaen hennes, Peder Sverressønn, klargjør båten for dagens arbeidsøkt, samt at han skal få inn juletorsken til julaften i 1617. De kommer ut for et forrykende uvær og båten går ned. I 1621 er Siri 10 år, da blir moren anklaget for trolldom og inngått en pakt med djevelen, hun bestod vannprøven og tortur, og blir deretter brent på bålet. Moren ble også anklaget for at båter gikk ned under stormen i 1617. Siri må stå å se på at moren brennes og blir foreldreløs.
Hennes tante Birgitte vil ta henne til seg, men onkel Johan mener det blir en munn til å mette og er uenig. Men Siri får bli. Hun treffer Torvald, en av naboguttene som blir hennes venn, når de blir eldre slår forelskelsen inn. Men vil det bli noe mer?
En dag beveget hun seg over til den andre siden, dit det ikkje var lov å gå. Der traff hun Ellen som var snill med henne. Ga henne mat, lærte henne bokstavene og å strikke votter. Ellen sier: «Det øvrigheten kaller trollkraft, kaller jeg naturens lærdom». Siri synes hvert ord Ellen sier er som gull, sølv og diamanter.
1633. På den ukentlige klesvaskedagen samles alle kvinner og barn med latter og prat. Denne dagen fikk Siri merke det, noen mente hun var datter av sin mor. Da begynte problemene for Siri. Hvor stor makt ord har. Hun ble tatt og bestod prøven. Da var hun av trollfolk, hun var skadet, ventet på bålet. Plutselig fikk hun uventet hjelp med flukt. Hvordan vil det gå? Klarer hun å rømme? Les boka så får du svaret, det er den verdt.
Jeg liker godt karakterene i boka og det lille samfunnet i Vadsø, hva de kjemper for, for seg og andre. Hvor kjærlighet og misunnelse går hånd i hånd. Hvor fort heksebeskyldninger og at djevelen har tatt deg på 1600-tallet, hvor hardt og ille det gikk for flere uskyldige kvinner. Det er rett og slett skremmende lesning. Samtidig er det jo sånn i vår tid også dessverre med nett-troll og misunnelse som gjør at usannheter kommer frem og ødelegger for andre.
Min mening og i bio på instagram: https://hildes-bokblogg.blogg.no/ildtunger-av-elin-hansen-debut-historisk.html
Her er fakta og fiksjon flettet flott sammen.
Dette er en vond og sterk bok, nydelig skrevet som jeg anbefaler å lese.
Terningkast 5-


Bokkjelldens omtale på Goodreads

Vi er i Vadsø, og året er 1621. Vi skal nå følge Siri Pedersdatters liv og kamp mot et stadig truende trollkvinnerykte – de fryktede «ildtungene» er vanskelig å slukke. Som liten jente ble hun vitne til at hennes mor måtte bøte med livet etter at hun ble dømt til ild og bål. Etter hvert er den aspirerende underfogden Torvald og den gamle samekona Ellen de eneste holdepunktene i den unge Siris liv.

Vadsøværingen Elin Hansen debuterte i 2019 med «Ildtunger», inspirert av ekte historiske hendelser i lokalområdet. På 1600-tallet hadde Finnmark – Vardøhus len – omtrent 3000 innbyggere og her ble 90 personer anklaget eller dømt for trolldom. Elin har gjort grundig research, og historikerne Einar Niemi og Rune Blix Hagen har bidratt med gamle kart og etterord.

Omslaget viser en kvinne i tidsriktig klær med et illevarslende bål i bakgrunnen, og henviser til temaet for boka du nå skal begynne på. Du kommer nær Siri og hennes liv, og man klarer ikke noe annet enn å få dyp sympati med henne og alt det som fulgte med historien hennes. Som leser får du kjenne på hvordan det er å leve med stygge rykter og sterke anklager – anklager som kan føre til at hver dag kan være din siste. Elin beskriver også godt hvordan øvrigheta forgrep seg på vanlige folk, og det var lite de kunne si imot eller forsvare seg med. Du måtte tilstå eller bli torurert, ofte ble dette kombinert.

Som nevnt er det lagt ved kart før selve historien starter. Selv om man er kjent i området er kartene veldig gode å ha, spesielt interessant å se hvor hva var på Vadsøya i gamle dager. Boka finnes også på lydbok fra, og der er det gjort en fascinerende vri med at Maria Bock har brukt sin finnmarksdialekt når hun har lest inn boka. Det gir (lyd)boka og historien en autentisitet.

Liker du historisk drama med en lokal vri er dette boka for deg! Historien avsluttet på en fornøyelig måte for meg personlig, og siden jeg har hørt rykter om at Ildtunger er den første boka i en trilogi, gleder jeg meg til fortsettelsen!

ildtunger book3d 496x740
Maudsdatter AS
Lagårdsveien 7
8012 Bodø
Logo Maudsdatter monogram